Rakkaus on tarina

Minulla on aika mielenkiintoinen kirja menossa: Rakkaus on tarina. Sen on kirjoittanut Robert J. Sternberg. Wikipedian mukaan tämä Yalen professori on yksi eniten viitatuista tutkijoista psykologian oppikirjoissa. Kirjan kantavan ajatuksen mukaan jokainen meistä kuljettaa sisällään jonkinlaista perustarinaa rakkaussuhteestaan/ihmissuhteissaan. Emme yleensä ole tietoisia tästä rakkauden mallistamme. Kuitenkin tuo tapa välittyy olemuksestamme ja käytöksestämme ulospäin. Meidän kanssamme tekemisiin hakeutuu ihmisiä, joiden omaan tarinaan meidän tarinamme tuntuu istuvan.

On varmaan tuttua, että rakastumme tietynlaisiin ihmisiin – tämä johtuu juuri perustarinastamme. Samaa ilmiötä voi toki kutsua toisellakin nimellä, mutta tarinamuoto auttaa aika hyvin ymmärtämään tätä ongelmakenttää. Nimittäin ongelmia yleensä seuraa. Kullekin tarinatyypille kehittyy toistuvasti samoja ongelmia. Tarina toteuttaa itseään emmekä tunnu oppivan virheistämme. Robert esittelee 26 perustarinaa. Hän jakaa ne viiteen tarinatyyppiin: epäsymmetriset tarinat (esim. toinen asennoituu opettajaksi toinen oppilaaksi. Joistakin taas sanotaan, että hän etsii isä- tai äitihahmoa elämäänsä), objektitarinat (kumppania ei arvosteta itsenään vaan esittämänsä roolin tähden), koordinaatiotarinat, narraatiotarinat (jossakin suhteen ulkopuolella on olemassa ’teksti’, joka on viite siitä, kuinka suhteen kuuluu edistyä) ja genretarinat (korostavat tyyliä ja tapaa, kuinka olla suhteessa,eivät suhteen päämääriä tai taustalla vaikuttavia prnisiippejä).

Robert esittelee jokaisesta perustarinasta useampia esimerkkejä, erityisesti epäonnistuneita esimerkkejä. Siksi kirja on välillä surullista luettavaa. Mutta kirjan äärellä on kiva etsiä omaa tarinaansa, oman aviosuhteensa tarinaa ja puolisonsa tarinaa. Onko meillä sama tarina? Miten toisen tarina vaikuttaa yhteiseen elämään? Eletäänkö toisen tarinan ehdoilla? jne

”Rakkausprofessorilla” Kaariina Määttä on hyvä arviointi teoksesta

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Rakkaus on tarina

  1. Varmaan mielenkiintoinen kirja. Pitäisi lukea (jossain välissä). Tällä hetkellä luvun alla on monta muuta kirjaa. Yhden sellaisen löydät täältä: rteologia.vuodatus.net/blog/292694.

    Mukavaa talven alkua!

  2. terve!
    Olen törmännyt kirjaan kirjakaupassa ja kiinnostunut teoksesta. Mutta en ole sitä lukenut. Kirjoittajan ei-teologisuus kiehtoo ja sen mukana uudet tavat nähdä ja katsoa asioita. Se ei kaikkien kohdalla tuota hedelmällistä tulosta, mutta ymmärtääkseni kyseinen kaveri saa ajatuksen mukavalla tavalla kulkemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s