Salou ja Barcelona

Perheloma Espanjassa

 

Teimme Aurinkomatkojen järjestämän yhdistelmäloman, jossa ensin vietimme neljä yötä rantalomaa Saloussa ja kolme yötä kaupunkilomaa Barcelonassa.

IMG_2645.JPG

Matkan perusidea oli meidän perheelle toimiva. Lapset saivat viettää aikaa rannalla. Olihan se vanhemmillekin rentouttavaa. Hotellimme Blaumar sijaitsi lähellä rantaa. Mahdollista oli myös käyttää alhaalla hotellin allasta. Molempia käytettiin. Tytöt tykkäsivät enemmän meren rannasta, jossa vesi oli lämmin ja aaltojen kanssa oli kiva leikkiä. Joskus aallot ja tuuli nousivat jo turhankin suureksi, jolloin hotellin allas oli tarpeen. Puolimajoitukseen sisältyvä buffet-pöytä oli runsas ja myös vaihteleva. Koska emme ole tottuneet espanjalaiseen vuorokausirytmiin, myöhäiset illalliset ja muukin iltaelämä jäi vähemmälle tutustumiselle.

IMG_2620

Hotellin sisäpihalla järjestettiin jonkinlaiset iltamat jokaisena iltana. Sinne oli kutsuttu esiintyviä taiteilijoita, joilla oli aina varattu myös lapsille ohjelmaa. Lapsia oli näissä juhlissa aina lähemmäs puolen yöhön asti. Se kummastutti meitä.

Hotellin väki oli avuliasta. Toki välillä tuntui, että espanjan kieltä taitamatonta turistia pidettiin tunkeilijana. Ymmärrän tämänkin näkökulman. Luultavasti kokisimme Suomessa samoin, jos kaikki paikat olisivat turisteja täynnä.

Hotelli oli siisti. Siellä oli paljon henkilökuntaa, jolloin jouduin miettimään, paljonkohan saavat palkkaa. Keittiössä, ruokasalissa ja hotellin käytävillä siivouksessa toiminta oli nopeaa ja siistiä. Englannin kielellä pystyi kommunikoimaan useimmissa tilanteissa.

Ostimme liput Katamaraaniristeilylle. Alus purjehti lähelle toista rantaa ja siellä pääsi  uimaan, kun he laskivat ankkurin ja portaat mereen uimareita varten. Veneen laidalta sai hyppiä, jos halusi. Tämä tuo mieleeni maidemme välillä näkyvän eroavaisuuden. Siellä missä meillä on kaikenlaisia varoituskylttejä, kieltoja ja direktiivejä noudatettavaksi, Espanjassa luotetaan ihmisten omaan arviointikykyyn sekä siihen, että vanhemmat huolehtivat lapsistaan. Sama näkyy kaikessa. Lapset ovat keskellä mutta eivät keskipisteenä – lainatakseni Olavi Sydänmaalakan mainiota ilmaisua. Ihmiset näyttivät siellä olevan hyvin perhekeskeisiä. Kulttuuri on vielä melko homogeenistä.

01katamaraani

Rannalta vuokrasimme pari aurinkovuodetta ja aurinkovarjon. Kun päivällä kävimme välillä syömässä, iltapäivällä sai samalla lipulla uudelleen aurinkovarjon vuoteineen. Kuumassa paahteessa, minä suosin varjoa.

Saloussa oli paljon erilaisia suihkulähteitä. Eräs sellainen oli labyrintti, minkä sisälle sai mennä kävelemään ja seikkailemaan. Julkisten tilojen taide oli usein modernia. Gaudin vaikutus näkyy katukuvassa.

02suihkulähde salou

Olimme Saloussa samaan aikaan kun jalkapallon maailmanmestaruus ratkesi. Ranskan kannattajat soittelivat auton torvia ja menivät keskustan aukion suihkulähteeseen juhlimaan ja laulamaan voitonlaulua.

Siirtyminen Barcelonaan Hotelli Atena Calabrisiin.

Huoneistohotelli sijaitsi kohtalaisen hyvällä alueella. Sieltä käsin kaupunkiin tutustuminen onnistui hyvin. Vaikka hotelli ei kaikilta ominaisuuksiltaan ollut täydellinen, se sopi vallan mainiosti tarkoitukseen. Hotellin parveke oli vaatimaton. Näky ulos vaatimattomampi. Kuvassa portaat suoraan edessä ja näkymä sisäpihalle, missä yleensä oli paljon lapsia pelaamassa nuorten ohjaajien kanssa. Siellä mahdollisesti viereinen katolinen seurakunta järjesti lapsille ohjattua toimintaa.

Camp Nou

Jalkapallo on espanjalaisille tärkeä. Siihen suhtaudutaan uskonnollisella hartaudella ja palvonnalla. Camp Noun areenalla, mikä on Barcan kotikenttä (FCB), on myös pyhäinjäännösten kokoelma.

Olin kieltämättä iloisesti hämmästynyt löytäessäni jalkapallolle pyhitetyn areenan sokkeloista tämän:

10kappeliareenalla

On jotakin jalkapalloakin suurempaa. Kappelissa on kopio Montserratin luostarin mustasta Madonnasta, jonka sylissä Kristus siunaa ihmisiä.

Magic Fountain

Kävimme tällä paikalla parikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla suihkulähteet eivät olleet toiminnassa. Toisella kerralla tulimme katsomaan suihkulähde-esitystä. (Kuvahaku sanoilla Magic Fountain)

Montserrat

Linja auto vei meidät Montserratin vuorelle luostarin alueelle. Maisemat olivat huikaisevat.

Teimme kävelyretken pyhän Mikaelin ristille. Sinne kulkee hyvin tehty leveä tie vuoren rinteessä.

Pääsimme lyhyen vierailun aikana käymään myös luostarin kirkossa. Kirkko on kaunis, kuten katoliset kirkot yleensä. Alttarin takana ylhäällä näkyi huone, jonne lukuisat vierailijat jonottivat pitkiä aikoja. Siellä on  Musta Madonna, mikä on espanjalaisille ja Barcelonalaisille hyvin tärkeä.

Sagrada Familia

Kaupungin ykköskohteeseen ostimme liput netistä. Sinne ei tarvinnut siksi jonottaa, kun liput oli valmiina. Sisäänpääsy mahdollistui kuitenkin vain tarkan turvatarkastuksen jälkeen. Mutta keskeneräisenäkin kirkko on vaikuttava, varsinkin ulkoa päin. Rakennustyöt jatkuvat vielä ja isot nosturit ovat asennettuna eri puolille kirkkoa.

Tila sisältä käsin on hämmentävä. Se ei ole ihan tavallinen. Gaudin suunnitelma on saanut vahvoja vaikutteita luonnosta jopa siinä määrin, että sisällä tulee panteistinen ja pakanallinen tunnelma. Tila on kuitenkin kirkko. Sen ulkokuorta koristaa Raamatun tapahtumat. Kaksi sisääntuloväylää ovat vaikuttavia. Syntymää kuvaavat tapahtumat ovat enemmän perinteistä muotokieltä. Kärsimyksen kuvauksessa patsaiden muodot ovat muuttuneet. Kolmas portti oli peitetty ja vielä rakenteilla. Sitä emme juuri nähneet. Salissa sillä paikkaa oli iso latinankielellä kirjoitettu Isä meidän -rukous. tekstin ympärillä oli lukuisilla eri kielillä kirjoitettu osia rukouksesta. Myös suomen kielellä löytyi: Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.


Kirkon kryptassa on kappeli, minne myös kirkon suunnittelja Gaudi on haudattuna. Hän asui viimeiset 16 vuottaan kirkossa. Lisää tietoa kirkosta: Wikipedian artikkelissa.

Hyviä kuvia kirkosta Googlen kuvahaulla.

Viimeinen kuvani on Barcelonan puistosta jossa vietimme jonkin aikaa, Park de la Ciutadella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s