MILLOIN?

MILLOIN

Milloin Pink.jpegDaniel H. Pink

Oikealla hetkellä toimimisen taito

Olen aikaisemmin lukenut Maaretta Tukiaisen kirjan Tärkeintä tänään. Se on tuuma-kustantamon teos. Kirjan lukemisen jälkeen näin videon, jossa Maaretta haastatteli ja kehui Daniel H. Pinkiä tämän vastikään suomennetun teoksen johdosta. Se on myös tuuma-kustantamon kirjoja.

Koska haastattelu herätti kiinnostukseni, tilasin kirjan heti myös itselleni. Pinkin kirja liittyy aikaan ja ajoitukseen. Se on elämänalue, jolle ei juuri ole annettu arvoa. Olemme ajatelleet monesti kaikkea aikaa ja ajankohtia yhdentekevinä; kaikki aika on samanarvoista. Mutta ajalla ja ajoituksella on väliä.

Kirja esittelee runsaasti tutkimustuloksia ajan eri ulottuvuuksiin liittyen ja tekee johtopäätöksiä ja toimintaehdotuksia. Jokaisen luvun jälkeen lukijalle annetaan käytännön neuvoja ja harjoituksia osassa Aikahakkerin opas.

Osa 1 – Päivä. Kirja ohjaa tehokkaiden päiväunien maailmaan, kun iltapäivän tehottomimmat tunnit puurouttavat henkiset ja kognitiiviset toiminnot. Tehtävälistan lisäksi päivän kalenteriin on syytä lisätä taukolista.

Osa 2 – Alut, loput ja niiden välit. Kirja valottaa merkityksistä ja seurauksista silloin kun onnistumme tai epäonnistumme tehtäviemme alussa, lopussa ja tai keskikohdassa. Mikä on alun, puolivälin ja lopetuksen taika?

Osa 3 – Tahdistaminen ja ajattelu. Luku valottaa ryhmäajoituksen saloja. Samatahtisuus on sitä, kun joukko ihmisiä toimii kuin lähes yhtenä olentona. Sen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on myös huomattava.

Ajoitus on kaikki kaikessa. Mutta tiedämme hyvin vähän ajoituksesta itsestään. Teemme ajoituksia intuition mukaan eikä siinä suinkaan aina onnistuta. Kirjan hyödyllistä antia on nähdä aikaulottuvuus elämän erilaisissa asioissa ja miten ne vaikuttavat meissä ja mahdollisesti kuinka korjata psykologista kuormaa, mikä huonosta ajoituksesta johtuu.

Daniel viittaa usein tutkimuksiin, jotka liittyvät aiheeseen. Tutkimuksia on paljon ja Daniel tekee mielenkiintoisia nostoja. Kirja oli hyödyllinen lukea ja luultavasti katson maailmaa eri näkökulmasta. Kirja rikastutti ja teki tietoiseksi ajan käytön ulottuvuuksia. Esimerkiksi biologinen kello, mikä meissä hypotalamuksessa säätelee ruumiin eri toimintoja, on joustava. Se kalibroituu ympäristön mukaan, mutta häiriintyy kesä-talviajan siirtelystä ja aikavyöhykkeiden yli matkustamisesta. Biologisen kellon vuorokausi sen oman käynnin mukaan on joitakin minuutteja yli 24 tuntia – mutta ympäristön viestien johdosta se mukautuu. Tahdistuminen toisten sisäisten kellojen mukaan on myös mielenkiintoinen ilmiö.

Tein paljon muistiinpanoja kirjan äärellä. Selvittelin omaa kronotyyppiäni ja pyrin tulemaan tietoisemmaksi ajasta, rytmeistä tai sykleistä sekä sopivista tauoista. Suositeltavaa luettavaa kaikille ihmisille, jotka elävät ajassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s