Palmusunnuntai

Huomenna on palmusunnuntai. Tänään kirjoitan saarnaa ja valmistelen liturgiaa, mikä vielä toteutetaan etäyhteyksien varassa. Viime torstaina piti olla Harjavallan seurakuntapastorin hartauskirjoitusvuoro, mutta koska meillä ei sellaista henkilöä tällä hetkellä ole, kirjoitin sen itse. Tiukassa aikataulussakin tehtynä, nämä ovat olleet aina innostavia ja kiinnostavia tehtäviä. Tietysti onnistumisen mahdollisuudet ovat silloin heikommat. Pyysin vaimoani lukemaan tekstiä ennen sen lähettämistä. Saan häneltä hyvää palautetta. Usein tiedän kyllä, mikä on ongelma. Yleensä ensimmäinen ongelma on siinä, että palstatilaa ei ole kehittää asiaa. On tiivistettävä. Tällä kertaa lähdin melko teologiselle linjalle. En kertonut juuri mitään inhimillistä ja mukaansa tempaavaa tarinaa, vaan käsittelin sitä, kuka Jeesus on. Vaimoni palautteen johdosta kirjoitin hartauden lopun uudestaan parikin kertaa. Olin keksinyt mielestäni hyvän vertauksen, mutta loppuun sijoitettuna se ei palvellut kokonaisuutta ja häiritsi ymmärtämistä. Hartaus on nimeltään: Maailman suurin mysteeri.

Alkusysäys kirjoitukselle oli puhelinkeskustelu Huittisten kirkkoherran kanssa. Keskustelus käyskenteli teologisilla poluilla. Se sai minut kaivelemaan aihetta jonkin verran. Ajatus jäi elämään mieleeni. Löyhästi kirjoitus liittyy sunnuntain epistolatekstiin: Jeesuksen itsensä alentamiseen.

Kirjoitus löytyy täältä: Maailman suurin mysteeri.

Huomisessa saarnassa käsittelen evankeliumia. Olen saarnannus siitä ilmeisesti vain kerran, mikä on melko yllättävää lähes 25 vuoden pappisuran ajalta. Aihe ei olekaan Jeesuksen ratsastaminen aasilla Jerusalemiin vaan temppelin puhdistaminen. Erikoinen kohta Jeesuksen elämässä. Oliko Jeesuksen temppelin puhdistus jonkinlainen uskonpuhdistus kuten Lutherilla? Se on yksi kysymys. Miksi tuollainen haloo täytyi pitää, koska Jeesus tiesi, että temppelipalvelukset ja uhraaminen loppuvat ja koko rakennuksesta ei jää kiveä kiven päälle. Saarna julkaistaan saarnatuoli-sivustolla: https://saarnatuoli.wordpress.com/3vk/palmusunnuntai/

Koronatoimet jatkuvat. Lapset onneksi pääsevät maanantaina kouluun. Helsingissä ja Turussa kokeillaan liikkumisrajoituksia. On epätodennäköistä, kuinka hyvin sitä tullaan noudattamaan. Luulen, että suomalaiset joilla on jokamiehenoikeudet kulkemiseen, eivät helposti hyväksy tällaista poliisivaltiotoimintaa. Mitään mielenosoituksia ei pidetä, mutta ehkä ei pidetä näillä määräyksilläkään niin väliä. Nähtäväksi jää. Mielenkiintoista tulee myös olemaan se, miten asiatonta liikkumista tullaan valvomaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s