Maaretta: Tärkeintä tänään

Tärkeintä tänään

tärkeintätänään.jpeg

Maaretta Tukiainen on kirjoittanut elämänhallintaan liittyvän pienensuuren kirjan. Helposti tulee mieleen myös Bullet Journal –metodin luoja Ryder Carroll. Bullet journalin alkuperäinen idea on saada ihmiselämän vähiin päiviin järjestystä ja sisältöä, tavoitteita ja suunnitelmia niiden toteuttamiseksi. Maarettan lisäksi on muitakin suomalaisia, jotka ovat samalla asialla luomassa merkitystä ihmisen elämään: Tommy Hellsten, Martti Lindqvist tulevat hakematta mieleen. Mutta erityksesti tämän kysymyksen ääressä on ollut myös Tapio Aaltonen ”Luova kutsumus” ja ”Merkityksen kokemus”, joista jälkimmäinen on yhteisen työn tulos. Tapio ei tosin ole yhdistänyt ideoitaan tällaiseksi työkirjaksi, jossa työtä kalenteroidaan tavoitteiden eteen. Hänellä on kuitenkin pohdintaan ja sisäiseen työskentelyyn ohjaavia kysymyksiä koottu lukujen päätteeksi. Eli tiettyä työkirjamaisuutta. Mutta Maaretta hahmottelee elämää kolmesta perspektiivistä: vuosi, viikko ja päivä. Yksi aikaa pilkkova jakso on jäänyt pois, kuukausi. Ehkä se hänen mukaansa olisi ollut liian viikon näköinen, eikä sitä siksi ole saanut selkeästi malliin mukaan. Melko moni hahmottaa aikaansa myös kuukauden mukaan. Maarettalla kolme aikaa jaksottavaa määrettä ovat kuin eri perspektiivejä elämään. Vuosi on lintuperspektiivi, viikko on elämän lähiperspektiivi ja päivä on zoomaus, tarkennus yksityiskohtiin. Tarkoitus on nähdä elämänsä iso kuva ja isot tavoitteet ja pystyä löytämään niille viikko ja päivätasolla niiden tarvitsema tila. Se taphahtuu karsimalla pois epäoleellista.

Maarettan kirja antaa käyttökelpoisia työvälineitä elämän saattamiseksi kaaottisesta hallitumpaan ja yksinkertaisempaan muotoon. Hän esittää kymmenen keinoa yksinkertaistaa elämää. Kun tietää mitä haluaa, keskittää siihen, ylimääräinen touhuaminen jää vähemmälle. Sitä voi huoletta karsia pois. Elämän monimutkaisuus helpottuu ja myös tavoitteita saavutetaan. Kaoottiseen elämään tuo huomattavaa stressin helpotusta, kun ihminen alkaa saada elämän langanpäistä kiinni.

Kirja on hyvin kirjoitettu. Erityisen iso kiitos Maaretalle siitä, että tämä kirja ei ole 700 sivuinen järkäle, jossa kirjailija olisi päässyt näyttämään osaamistaan.  Kirja toteuttaa oman oppinsa: Vähemmän on enemmän. Kirjassa on sivuja 138. Mutta niissä on riittävästi asiaa. Lukija pääsee nopeasti mukaan kirjan keskeiseen ajatusmaailmaan. Kirjaan on hankittavissa kaveriksi Tänään-työkalu tai harjoituskirja. Se on päiväkirjamainen työkalu oman elämän jäsentämiseen. Työkirjan sivuille päivä kerrallaan tallentuu oma kasvaminen Maaretan oppien ja auttavien kysymysten mukaisesti, jolloin elämä saa selkeyttä, tuloksellisuutta ja merkityksellisyyttä. En ole hänen työskentelykirjaansa hankkinut tai kokeillut. Sellainen ei ehkä sovi kaikille, mutta uskon kyllä, että kirja voisi tuoda ryhtiä sille, joka sen toimintatapaan sitoutuu. Minä en ole sitä hankkinut. Hoidan tavoitteiden asettelua ja kalenterointia bujon avulla. Viime kuussa kirjoittamassani postauksessa kerroinkin vuoden 2021 bujosta, minkä raamit olen juuri rakentanut.

Tarvetta Maarettan kirjalle on. Täydellistä hallintaa elämään ei voi kukaan saada eikä ole tarkoituskaan. Mutta jos elämä on ajelehtimista tai suorittamista, riittämättömyyttä, sekaista vyyhtiä ja päämäärättömyyttä, silloin pysähtyminen on paikallaan. Usein emme tiedä mitä kysymyksiä meidän tulisi edes esittää. Tässä on hyvä alku. Elämän solmuja pystyy Maaretan kirjan avulla saamaan avatuksi. Langan päästä voi saada kiinni.

Kirjaa lukiessa voi tulla mieleen, kuka tämä kirjoittaja on minua opettamaan elämän salaisuuksia. Minua tämä kysymys ei paljon vaivannut, mutta toki pohdin sitäkin. Kuka tämä kirjoittaja on? En tunne tai tiedä häntä mistään yhteydestä. Suomalaisuuden katson eduksi. Hän tuntee lukijakunnan mielenmaisemaa ja kulttuuria paremmin kuin amerikkalainen kollegansa. Suosittelen lämpimästi. Maarettalla on oma sivu: Maaretta.com, jossa häneen pääsee tutustumaa. Sivu tosin on jäänyt jo vähän vanhaksi. Sen viimeinen blogikirjoitus on kahden vuoden takaa.

Maarettalla on hyviä lainauksia Senecalta ja Kungfutselta.

Jätä kommentti