Hiljainen tiistai

hiljainen_tiMatt. 26: 57-27: 10

Jeesusta kuulustellaan, mutta hän on vaiti. Vääriä todisteita esitetään, jotta toiminta saadaan näyttämään lailliselta. Lopulta väkivalta astuu kuvaan. Sanat eivät riitä purkamaan vihaa, jota Jeesusta kohtaan tunnetaan.

Pietari kieltää peloissaan Jeesuksen ylipapin pihalla. Hän kielsi syvimmän identiteettinsä. Muut opetuslapset olivat jo paenneet.

Eilen Juudas kavalsi, tänään Pietari kielsi ja oma kansa hylkäsi. Huomenna vieraan kansan edustaja antaa kuolemantuomion. Kaiken muilutuksen keskellä Jeesus säilyttää rohkeutensa eikä murru miekkojen ja väkivallan uhan edessä.

Evankeliumissa korostuu parhaimman opetuslapsen heikkous. Toisin kuin Jeesus, Simon Pietari ’kallio’ murenee, vaikka hän ei ole kuulusteltavana. Pelkästään nuoren palvelustytön huomio saa hänet horjumaan. Pietarin usko ei ollut ankkuroitunut vielä pääsiäisen tapahtumiin. Lähimmäisenrakkaus piti hänet Jeesusta lähellä, mutta kuoleman pelko sai hänet pakenemaan. Tilanne oli hänelle aivan uusi. On kuin hän olisi eri Jeesuksen kanssa tekemisissä. Aikaisemmin Jeesus oli iskevällä vastauksella saanut fariseukset hiljaiseksi: ”joka teistä on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven”, ”antakaa keisarille se, mikä on keisarin ja Jumalalle, se mikä on Jumalan.” Nyt hän on hiljaa. Hän ei käytä sitä voimaa, jolla hän komensi veden kalat Pietarin verkkoihin, tai sitä voimaa, kun viidellä leivällä ruokittiin viisi tuhatta miestä. Hän ei turvaudu siihen voimaan, jolla tyynnytti myrskyn ja seisoi veden päällä. – Se voima sai Pietarin silloin innostumaan. Pietari ei tuntenut täysimääräisesti vielä Jumalan rakkauden voimaa, joka uhrautuu syntisen puolesta, senkin puolesta, joka pilkaten lyö häntä tai kieltää  uskonsa häneen.

Ennen vangitsemistaan Jeesus pyysi heitä valvomaan rukouksessa, jotteivät joutuisi kiusaukseen ja lankeaisi. He eivät valvoneet eivätkä rukoilleet, vaan nukkuivat.

Kun me tänään luemme Pietarista ja Jeesuksesta, katsomme samalla itseemme Pietarin heikkoudessa ja Jeesukseen, joka heikkouksistamme huolimatta kulkee ristintiellä tullakseen Vapahtajaksi.

.

.

Blogissa Kolmantena päivänä lisää kirjoituksia päivästä: Hiljainen tiistai

Jätä kommentti